DIY pyntekugle

Dette indlæg har efterhånden ligget og luret længe, uden at jeg har kunnet tage mig sammen til at gøre det færdigt. Men nu jeg har lagt så meget arbejde i det, skal I da også have glæde af det. Så her får I lige opskriften på, hvordan man laver de fineste multi-pupose pyntekugler. (Jeg ved godt, det måske ville have været mere oplagt i juletiden, men hint min første sætning, og hvis man skifter papiret ud, kan de bruges hele året 🙂

Du skal bruge:

  • saks
  • papir
  • blyant
  • lim
  • skabelon (kan hentes i pdf version HER)
  • evt. madpakkepapir
  • evt. lineal & passer

Min skabelon er i tre forskellige størrelser med en diameter på hhv. 3, 6 og 12 cm. Den store er mest for sjov, men meget festlig hvis man har tålmodighed til det 🙂

Hvis du synes, det er snyd at bruge mine skabeloner eller gerne vil have en anden størrelse, kan du scrolle ned nederst på siden, hvor jeg har lavet en vejledning.

Hvis du benytter min skabelon, starter du bare med at printe den ud i A4 størrelse, og så er det ellers bare at tegne den over på det papir, du gerne vil bruge. Du skal bruge 20 cirkler pr. kugle.

Evt. kan du bruge madpakkepapir til at “overføre” motivet, som vist på billedet herunder. Teknikken er ganske simpel:

Madpakkepapiret lægges ovenpå skabelonen og der tegnes af med blyant (vigtigt) Herefter vendes madpakkepapiret, lægges på det papir, du gerne vil benytte til kuglen og så tegner du ovenpå, så det første lag blyant “smitter af” ned på papiret. Madpakkepapiret kan benyttes igen og igen, hvis du fortsætter med af vende det hver gang. Skabelonen bliver dog noget “skæv” efter et par gange, så jeg plejer at bruge den 5-6 gange og så lave en ny.

Herefter klippes cirklerne ud, og foldes langs med trekanten, så bagsiden vender “udad”.

Start med at lime 5 cirkler sammen til en lille “hat”. Fortsæt herefter med at lime flere cirkler på, så der er fem trekanter i hver “side”.

Klip til sidst overskydende kant af med en saks.

Tadaaa!

Kuglen kan også laves med kun 4 cirkler pr. side, så får den en lidt anden, mere aflang form, og du skal kun bruge 8 cirkler pr. kugle:

Kuglerne kan f.eks. hænges op med snor, pynte i en karm, gives med en gave ect. 

God fornøjelse 🙂

Sådan tegner du en skabelon:

Tegn et kryds på dit papir – dette er trekantens ene hjørne. Indstil herefter din passer til trekantens ønskede sidelængde – her 2,5 cm.

Tegn to streger med passeren: 

Stil derefter passeren på den ene streg og tegn to streger. Du får nu et kryds mere – dette er trekantens 2. hjørne. Gentag ved at stille passeren i det sidste kryds og tegn to streger. Forbind krydserne, et voilá: ligesidet trekant.

(Needles to say, skal du selvfølgelig passe på ikke at ændre passerens indstillinger under sceancen!) 

Det lyder måske forvirrende, men tjek lige tegningerne, det er altså ret simpelt:

Herefter finder du midten af trekanten ved at tegne alle tre vinkelhalveringslinjer (jaja, jeg skal jo blære mig lidt med, at jeg har haft matA i gym)

Det betyder bare; find midten af hvert sidestykke og tegn en streg til modstående hjørne. Sådan her: 

Til sidst placeres passeren i midten og den omkransende cirkel tegnes. Færdigt arbejde 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *